Hypermobiliteit


Onderzoek wijst uit dat 3 op de 10 mensen hypermobiel is. Dit is een aandoening in het bindweefsel. Deze afwijking in het bindweefsel kun je merken in de gewrichtsbanden, pezen en de huid. De banden en pezen in het lichaam zorgen voor stabiliteit en steun in het lichaam. Wanneer deze stabiliteit rondom de gewrichten onvoldoende is moeten de spieren harder werken waardoor de pezen en spieren overbelast raken.

Klachten
Door de grote beweeglijkheid ervaren mensen met hypermobiliteit chronische klachten bij staan, liggen en lopen. Het kapsel rond de gewrichten kan niet genoeg stevigheid geven waardoor de spieren en pezen met extra kracht moeten compenseren.
Een aantal voorkomende klachten zijn: gewrichtsklachten van enkels, voeten, tenen en knie, rug, schouder en nek klachten. Ook de elleboog, pols, vingers en duimklachten komen vaak voor. Eveneens kan je makkelijker blauwe plekken krijgen op armen en benen door stoten of intensieve druk.

Tijdens de les krijg je veel begeleiding en uitleg in de houdingen om de gewrichten goed ‘uit te lijnen’ en zo de levensduur van je gewrichten te verlengen en blessures te voorkomen en/of verhelpen.