Zit jij ook teveel?

Hoe mooi de herfst er met z’n gekleurde blaadjes ook uit ziet buiten: Ik kan er maar moeilijk aan wennen: de kou, de grauwe lucht, de korte donkere dagen, al die lagen dikke kleding. De herfst zorgt ervoor dat ik minder buiten ben, me meer in huis terugtrek in de warmte en dan het liefst op de bank kruip met een kop thee en een boek. Natuurlijk is het heel goed om hier ook van te genieten maar helaas merk ik ook dat ik minder energie heb dan wanneer ik op een dag lekker actief bezig ben.
Het ligt haast voor de hand dat wanneer je je vermoeid of futloos voelt, je gaat zitten of liggen om weer wat bij te komen.
Ik merk dat mijn lichaam juist stram en stijf aanvoelt achteraf en het heeft door de kou nog meer tijd nodig om weer soepel en pijnloos te bewegen.

Gelukkig valt het bij mij nog best mee hoeveel ik zit op een dag maar helaas brengen veel Nederlanders het hele jaar een groot deel van de dag zittend door.
Bij een gemiddelde kantoorbaan, zit je waarschijnlijk minstens 6 uur per dag, om vervolgens thuis, na een dag hard werken, lekker op de bank te gaan ‘hangen’. Het gevolg is dat je dan zo’n 9 tot 12 uur per dag zittend doorbrengt.

Bizar eigenlijk. Hoe kan het dat we het zo lang en geroutineerd volhouden om te zitten terwijl ons lichaam juist gemaakt is om te bewegen? Ons uit meer dan 600 spieren en 200 gewrichten bestaande beweegapparaat gaat door dit vele zitten automatisch compenseren. Deze compensaties herken je bijvoorbeeld aan afgeronde schouders, rugklachten en zelfs hoofdpijn. Uit onderzoek blijkt dat als je een hele dag zit, je veel meer risico loopt op lichamelijke ongemakken en kwalen. Zelfs op lange termijn kan te veel zitten zonder looppauzes grote gevolgen hebben voor je gezondheid.

In actie 

Ons lichaam is gewoonweg niet gemaakt om lang stil te zitten. Even lekker zitten is bijvoorbeeld veel minder lekker voor je buikspieren. Deze gebruik je namelijk helemaal niet tijdens het zitten. Slappe buikspieren zijn niet gunstig voor je rug en je houding. Voorkomen is beter dan genezen, dus ga hiermee aan de slag! Beweeg, sta en áls je zit, doe dit dan met een rechte rug. Op deze manier doen je buikspieren toch nog een beetje mee.

Het is uiteraard mogelijk om meer te bewegen tijdens het werk. Verander veel van positie en ga anders zitten elke keer dat je op je werkplek terugkeert. Loop even door het kantoor als je aan het bellen bent of na elke vijf e-mails die je beantwoordt.

Je kunt het ook nog effectiever aanpakken. Bijvoorbeeld door regelmatig aan yoga te doen. Dit kun je gewoon thuis doen.
De onderstaande houding is heel eenvoudig maar levert je veel op! De houding heet ‘De Opwaartse Hond’ en wordt in het Sanskriet ook wel Urdva Mukha Svanasana genoemd.
Door deze houding krijg je een meer natuurlijke en actieve rechte zithouding die beter is voor je gezondheid (zie onderaan voor alle voordelen).
Deze houding doe ik met regelmaat even tussendoor, wanneer ik merk dat ik te lang heb gezeten bijvoorbeeld.
Een gezonde wervelkolom = een gezond zenuwstelsel = een gezonder leven 🙂

Hoe?

1. Ga plat op de grond liggen op je buik. Je voeten zijn naar beneden gericht en je armen hou je naast je lichaam.
2. Buig je ellebogen en plaats je handpalmen naast je laagste ribben.
3. Adem in. Druk je handen op de mat terwijl je je knieën, heupen en romp voorzichtig van de mat tilt. Je lichaamsgewicht moet over de bovenkant van je voeten en je handpalmen worden verdeeld.
4. Kijk vooruit. Zorg ervoor dat je polsen onder je schouders staan en dat je nek niet te ver gestrekt is en je niet in je schouders gaat ‘hangen’.
5. Houd de houding een paar seconden vast. Adem uit en laat los.

Voordelen:

– Het helpt om de rug te strekken en te versterken, waardoor lage rugpijn wordt vermindert. De onderrug wordt ook flexibeler. Door het bekken goed in de grond te duwen, geef je de onderrug meer ruimte.
– De armen en polsen worden versterkt.
– Je houding verbeterd doordat je wervelkolom soepeler wordt
– De buikorganen worden gestimuleerd → o.a. goed voor je spijsvertering
– De longen, schouders en borst krijgen meer ruimte waardoor je voluit kunt ademen
– Het reduceert stress, depressie en vermoeidheid.

Deze houding is 1 van de makkelijkste achteroverbuigingen. Dat zo’n eenvoudige houding zoveel mooie belangrijke voordelen kan opleveren is toch mooi meegenomen?
Heel veel succes met uitproberen. Ik ben (weer) benieuwd naar jullie ervaringen en reacties!
Ik heb inmiddels ook al veel te lang stil gezeten door dit te typen dus ook ik ga gauw weer in de benen ;).

Liefs,
Marjanne