Yoga van de mat af

Veel mensen denken bij yoga als eerste aan lenigheid of ontspanning. Maar yoga is veel meer dan dat: je kunt het zien als een leefstijl. Wat je misschien nog niet wist, is dat de kern van yoga bestaat uit een aantal basisprincipes, de yama’s en niyama’s. Volgens de ‘traditionele yogaleer’ is het belangrijk om deze eerst te oefenen en daarna pas aan de slag te gaan met bijvoorbeeld ademhaling (pranayama), yogahoudingen (asana) en meditatie (dhyana).

De yogafilosofie is een manier van leven die je helpt om bewust in het leven te staan. Je leert hoe goed te zorgen voor jezelf, voor anderen en de wereld om je heen.

Ik zal de gedachte van deze yogaprincipes kort uitleggen:

De yama’s: Zorgen voor jezelf en de wereld om je heen
De yama’s zijn een soort morele waarden die kunnen zorgen voor meer harmonie, vrede en rust in de wereld. Denk hierbij aan geweldloosheid, eerlijkheid en zelfbeheersing. Voor mij betekent het om bewust te kiezen voor wat het beste is voor mezelf en de wereld om me heen.

Neem bijvoorbeeld het principe van geweldloosheid (ahimsa): Dit betekent dat jezelf en anderen geen geweld aandoet. Niet met je daden maar ook niet met je gedachten of andersom bekeken: goed zorgt voor alles wat leeft. Dit kun je op brede wijze interpreteren: zorgen voor je lichaam en je geest door voldoende te bewegen, gezond te eten en voldoende te ontspannen. Maar ook: zorgen voor de planeet door bewust te leven en stil te staan bij de impact die je hebt op de natuur.

De niyama’s: Een bewuste leefstijl
Ook de niyama’s sluiten aan bij een bewuste leefstijl. Ze zijn als ‘richtlijnen’ die je helpen om te leven volgens de yogafilosofie. Hieronder vallen bijvoorbeeld zuiverheid, tevredenheid en zelfreflectie.

Het principe van tevredenheid (santosha) leert je om volledig tevreden zijn met wat je hebt. Als je leeft in volledige tevredenheid, heb je niet veel nodig om gelukkig te zijn. Sterker nog, je bent gelukkig, in welke situatie je ook verkeert. Je hoeft dus niet telkens op zoek naar meer en beter. Maar alleen te leven vanuit een dankbaar hart. Vanuit dat gevoel volgt al snel dat je minder hoeft te consumeren, en ook niet hoeft te wedijveren met anderen of jezelf moet bewijzen. Alles is goed zoals het is. Zo helpt santosha een gevoel van innerlijke rust, compassie en vrede te vinden, met allerlei positieve effecten: minder nodig hebben betekent minder impact op de natuur, tevreden zijn met jezelf is goed voor je mentale gezondheid, en het gevoel van vriendelijkheid zul je weer kunnen uitstralen naar anderen toe.

Hoewel yoga dus vaak begint op de mat, verspreid het zich al snel van de mat af. De lessen vanuit de yogafilosofie passen voor mij perfect in de manier waarop ik als christen wil en mag leven: in dankbaarheid en uit liefde!
Leven vanuit die liefde is een mooie en goede basis waarmee ook jij kunt zorgen voor anderen en de wereld om je heen!

Xx
Marjanne