Yoga wordt vaak gezien als iets voor lenige types met veel tijd en een voorliefde voor wierook. Maar yoga is óók voor mensen met blessures, pijnklachten, twijfels, drukke agenda’s – en ja, zelfs voor mensen die er ooit niks mee hadden. Bij die laatste groep hoorde ik ook. Hierbij een blog over mijn eigen pad, dat veel bochten en hobbels kende, maar me uiteindelijk hier bracht: op een yogamat, in een studio, en bij Reach Yoga.
Als bewegen pijn doet
Als tiener was ik fanatiek en dol op bewegen, maar dat ging gepaard met veel pijn. Zwakke gewrichten en een complex knieprobleem met op m’n 15e al de slijtage klachten als van een 80-jarige – en het advies van artsen om niet langer dan vijf minuten aaneengesloten te lopen. Vijf minuten… Dat was nogal wat voor iemand die het liefst altijd in beweging was.
Sporten kon eigenlijk niet meer. Behalve fietsen. Bewegen zonder krachtige en wisselende bewegingen en geen uitdagingen. Kortom: veel van wat ik leuk vond, viel af. Operaties volgden. En ook het advies om maar vast na te denken over een toekomst achter een bureau. Stilzitten, dag in dag uit. Eigenwijs en optimistisch als ik ben, negeerde ik het advies vaak (soms te vaak), zocht manieren om tóch te blijven bewegen, en bleef geloven dat er meer mogelijk moest zijn.
De hangmat als reddingsboei
Veel jaren en pogingen tot sporten met een aanpassing later ontdekte ik Aerial yoga – yoga in een hangmat. Ik had geen idee wat ik kon verwachten, maar ik ben nou eenmaal dol op alles wat lijkt op een hangmat, dus ik gaf het een kans.
De yogastudio was klein, de geur van lavendel subtiel aanwezig, en er stonden boeddhabeeldjes en chakra-afbeeldingen waar ik wat ongemakkelijk van werd. Maar toen de les begon, was ik verkocht. Ik klom, hing op de kop, en ontdekte dat mijn lichaam dit wel aankon – zónder die scherpe kniepijn.
Wat begon als een fysieke uitdaging, groeide langzaam uit tot een diepere interesse. Ik verdiepte me in de yogafilosofie, las me suf, volgde workshops – en uiteindelijk zat ik ineens in een opleiding tot yogadocent.
De stijl die ik daar leerde (Pralaya Yoga) is gebaseerd op de nieuwste inzichten uit de anatomie en de wetenschap. Dat paste bij mij: niet vaag, niet zweverig, maar een logisch systeem dat écht werkt.
Vertrouwen in mijn lijf – en plezier in bewegen
Yoga heeft me geleerd om te luisteren naar mijn lichaam. Om aan te passen waar nodig. Om te accepteren wat wel of niet lukt. En het mooie is: mijn lichaam herstelde. Ik kon weer zonder moeite anderhalf uur lopen, wist een zware operatie te voorkomen, en – het allerbelangrijkst – ik kreeg vertrouwen in mijn lijf terug.
En dat is precies wat ik in mijn lessen wil meegeven:
Dat yoga niet gaat over lenigheid of perfecte houdingen, maar over bewegen op jóuw manier. Herstellen. Ontdekken. Genieten. Zonder poespas.
Reach Yoga
Reach Yoga is er voor iedereen die op zoek is naar rust, kracht, herstel en zelfzorg. Of je nu klachten hebt, gewoon nieuwsgierig bent, of – net als ik ooit – denkt dat yoga misschien toch iets voor jou zou kunnen zijn.
Nieuwsgierig geworden? Kom gerust een les proberen of stuur een berichtje. Je bent van harte welkom.
Xx