“Onderzoek alles, behoudt het goede” 

Hoe ik als christen tegen yoga aankijk, wilde een deelnemer weten. Het antwoord ligt niet zo eenvoudig. Het heeft mij heel wat jaren van onderzoeken, twijfelen, praten, negeren, lezen, rebelleren maar vooral veel ervaren gekost, -of misschien wel gebracht- voordat ik vol overtuiging achter mijn keuze kon staan. Ik heb veel vragen en opmerkingen hierover gekregen in de laatste jaren. Sommige wat bescheiden, voorzichtig en twijfelachtig gesteld. Anderen waren juist hard en veroordelend.  Die zorgden ervoor dat ik snel weer terug kroop in m’n veilige comfortzone en er maar niet weer over begon… 

Ik realiseer me dat er uitspraken zijn gedaan op basis van volle overtuigingen maar weet dat die uitspraken vaak ook uit angst of misschien wel bezorgdheid gedaan zijn. Met deze woorden hier wil ik je niet perse overtuigen maar vooral een stukje van de uitkomst van mijn persoonlijke zoektocht met je delen.  
 
Wellicht lees je iets nieuws maar het kan ook zijn dat jouw overtuigingen juist bevestigd worden, dat is ook prima. Laten we elkaar vooral in waarde laten en in liefde benaderen en in de ander ook op zoek gaan naar die liefde.  
We zouden de hele dag kunnen discussiëren over de oorsprong van yoga, de geschiedenis en alle manieren en vormen die er in de wereld worden gebruikt. Dat ga ik niet doen. Zoals ik al schreef wil ik je vooral iets vertellen over mijn eigen zoektocht en ontdekkingen maar zal ik eerst kort reageren op de meest gehoorde ‘zorg’ die er klinkt onder christenen die vinden dat yoga onlosmakelijk verbonden is met oosterse religie en filosofie. Veel christenen zijn er van overtuigd dat het niet ‘goed’ is om je dan met yoga bezig te houden. Ik zie dit niet zo zwart-wit. Ik geloof dat God veel groter is en niet zo strak in een hokje geplaatst kan worden.  
 
Een manier om iets concreter en duidelijker te maken dat yoga en de oosterse religies niet per definitie bij elkaar horen, is door de relatie tussen gebed en het christendom te bekijken. Gebed staat centraal in ons leven. Maar de meeste andere religies gebruiken ook gebed.  
Hoewel bidden een belangrijk onderdeel is van ons geloof, kunnen we niet zeggen dat gebed alleen een christelijk ‘gebruik’ is. Gebed is een geschenk van God en mensen hebben de wijsheid om te beslissen hoe ze het gebruiken. We leggen gebed niet meteen opzij omdat andere religies het ook gebruiken. 

In veel oosterse landen staat yoga centraal in het leven en wordt het gezien als geschenk: een effectieve (en wetenschappelijk bewezen) manier om goed te zorgen voor lichaam, ziel en geest.  
En ook al passen ze yoga al eeuwenlang toe in hun levensstijl, ze kunnen het niet als hun eigendom claimen. Dat doen ze ook niet. Het feit dat de oorsprong van yoga daar ligt is geen reden om ons er niet mee bezig te houden. De angst over het idee dat je ‘je inlaat met andere goden’ of de gedachte dat ‘de bron niet zuiver’ is hoeft er niet te zijn mits jij vol overtuiging staat achter de reden waarom jij yoga beoefent. Wat is je intentie? Wat ervaar je en wat brengt en leert het je? 
Persoonlijk ervaar ik door yoga vooral rust en voel me niet alleen gezonder, maar ook milder en zelfs gesterkt in m’n geloof. 
 
En zeker: vaak genoeg word ik ook nog steeds aan het denken gezet, hoor ik dingen over yoga waardoor ik weer ga twijfelen. Toch denk ik dat dit goed is. Want dit zorgt ervoor dat ik zelf na blijf denken en goed blijf voelen of dat wat ik doe echt het juiste is. Ik ben ervan overtuigd dat je groeit door te onderzoeken, leren én proberen, zolang je hart gericht blijft op de bron van waaruit je leeft.  
De meeste keren dat ik op mijn mat sta ben ik daar vooral om te bewegen, maar door de combinatie van ademen én bewegen ontstaat er iets extra’s en dát zie ik als de kracht van yoga: die verbinding met God echt te voelen.    
Ik geloof dat God onze lichamen maakte. Hij creëerde de manier waarop we bewegen en ademen. Wanneer ik mediteer, of dat nu is in actief bewegen of in rust, is mijn doel altijd om stil te worden en te luisteren. De Bijbel vertelt ons meer dan honderd keer om te luisteren. Er wordt van ons gevraagd dat we stil en kalm zijn, je te ‘kleden met een zacht en stil gemoed’ (1 Pet. 3:4). Niet alleen om Gods stem te horen maar ook om Hem eer te bewijzen.  

Wanneer je leert om te focussen op God en je gelooft dat je je zorgen (wat zich vaak uit in fysieke spanning) bij Hem kunt neerleggen, zal dat ook je dagelijkse stress verminderen. Je hoeft –en kan- gewoon niet in je uppie al je zorgen en angsten te dragen. Dat had ik vaak genoeg gelezen, maar ik had het eerder nooit ervaren. Toen ik mezelf voor het eerst toestond om écht te ontspannen en controle los te laten ontstond er (na heel veel tranen) zoveel rust en zachtheid.  
 
Voor mij is yoga een complete en toegankelijke manier om goed voor mezelf te zorgen. Het is waar ik leerde om die verbinding te maken, om rust te zoeken, om aandachtig goed te bewegen, te ademen, te luisteren, te ontspannen. Dit zijn allemaal dingen die je helpen om een gezond en gelukkig leven te leven. En ja, die rust kun je ook vinden door bijvoorbeeld in de natuur te zijn. Ook daar kun je verbinding vinden. Yoga is veel meer dan een oefening binnen de grenzen van een matje.  
Bewust leren voelen en luisteren naar de grenzen van je lichaam en geest is zo belangrijk. Leren loslaten gaat veel makkelijker wanneer je weet dat je zorgen bij Hem op de goede plek zijn. Wanneer jij je drukke leventje leeft maar vergeet om goed te voelen en te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft, heb je vaak pas door hoe het écht met je gaat als het al te laat is.  
 
Uit de bijbel leren we dat je lichaam het instrument is waarmee je God door je leven draagt. Daarom is het zorgen voor je lichaam een grote verantwoordelijkheid, God vertrouwt het ons toe. 
Ik zie het als een taak maar ook als een cadeau dat we Hem kunnen teruggeven.  


In mijn lessen staat het christelijk geloof niet centraal. Iedereen komt er met zijn eigen beweegredenen en ik hoop een plek te kunnen bieden waar mensen een handreiking krijgen voor een gezonder en gelukkiger leven. 

Ondanks dat het toch een heel verhaal is geworden, merk ik dat ik nog zoveel meer wil delen en uitleggen. Voor nu is dit het eerst en wil ik het laten bij een voorzichtige uitnodiging om het gesprek aan te gaan of eens wat lessen uit te proberen. Jullie weten me te vinden 😉 

Xx