Goede voornemens

Overal die lijstjes! Het is duidelijk, het einde van 2018 nadert en we kijken uit naar 2019. Het is een mooie gewoonte om terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat heeft het je gebracht? Wat heeft je geraakt? Wat maakte je blij? Of juist verdrietig? Waar ben je dankbaar voor?

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen ook het maken van nieuwe plannen, nadenken over goede voornemens en het maken van de lijst wat je in het nieuwe jaar allemaal anders, beter en meer zou willen doen. Zo kunnen de rustige en ontspannen dagen tussen kerst en oud en nieuw zomaar opeens veranderen in onrust. Want tja: waar begin je?
Een mooi idee is het wel, nieuwe ronde: nieuwe kansen. Maar: voor je het weet is het 20 januari en dan is het weer Blue Monday: de zogenaamd meest deprimerende dag, waarop je erachter komt dat je nieuwe plannen te hoog gegrepen waren en ze weer niet zijn gelukt en je hopeloos het jaar maar weer uit gaat zingen.

Je zou 2019 al gestresst en moedeloos kunnen beginnen omdat je jezelf allemaal doelen oplegt die je wilt behalen en er dus vanaf het begin meteen hard tegenaan zult moeten gaan terwijl je dit ook eigenlijk niet ziet zitten… Daarnaast zijn er ook altijd die verwachtingen van anderen waar je je toch weer druk om gaat maken… Want ja, we willen wel laten zien aan anderen wat we allemaal voor leuks doen en hoe goed we ons leventje voor elkaar hebben.

Het idee achter het hebben van de goede voornemens vind ik mooi. Je bepaalt voor jezelf dingen waar je persoonlijk in zou willen groeien, met als resultaat een gezonder leven en je beter en/of gelukkiger voelen.
Een nieuwe tv, de nieuwste, hippe kleding en de zoveelste verre reis zullen je alleen maar tijdelijk geluk geven, daar hoef je het dus niet te zoeken. Het bijzondere is (en het klinkt zo cliché – maar waar): het zijn juist de kleine dingen die je laten ervaren dat geluk heel dichtbij is. Voor een groot deel zit het geluk al in je! Waarom zou je het dan ergens anders gaan zoeken?

Laatst sprak ik met vriendinnen over het hebben van dromen. Wat als je nu helemaal geen dromen hebt? Als je een dag helemaal voor jezelf zou hebben en je niet weet wat je zou moeten doen? Is dat niet raar?
Nee, wat ontzettend heerlijk! Geniet van het feit dat er niks van je verwacht wordt. Ga sporten, lezen, bankhangen, of wat ook maar: kies iets waarvan JIJ blij wordt! En niet waar een ander blij van zou worden dat jij dat hebt gedaan…(lees: huishouden, administratie, boodschappen, opruimen, etc.). ‘Go with the flow’! Klooi wat aan, laat de boel de boel, ga iets creatiefs of heel geks doen: als je er maar blij van wordt!

Laten we, terwijl we over een dag 2019 ingaan, samen nadenken over wat ons enthousiast en blij maakt en onszelf meer gunnen te doen wat ons écht gelukkig maakt. Weg met de onrealistische lijstjes met veel te grote doelen, plannen en wensen. Laten we het zoeken in het kleine, dichtbij. Misschien is het meer tijd met je gezin doorbrengen. Misschien is het wandelen, sporten of naar buiten gaan. Misschien is het muziek maken. Misschien meer ontmoeting en verbinding met mensen om je heen. Misschien meer ‘stille’ tijd. In plaats van te veranderen wie je bent en wat je hebt: Méér worden van wie je al bent. Om meer te genieten van wat je al hebt. Om vaker te accepteren dat wat je doet, goed genoeg is. Dat je niks hoeft te veranderen aan wie je al bent. Laten we in 2019 meer aan elkaar zien wie we écht zijn. We hoeven ons niet mooier voor te doen dan we zijn. Gun jezelf dit jaar de tijd om meer te genieten en minder te moeten. Minder perfectie en meer acceptatie. Als je dit beseft zal je vanzelf verandering zien en het zal voortkomen uit liefde in plaats van gebrek. Laten we elkaar daar ook in accepteren door minder van elkaar te verwachten.

Besef hoe speciaal je bent. Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar wat mij betreft!

Ik kijk ernaar uit om het komende jaar meer over JOU te leren, hoe ik je kan helpen en hoe we samen kunnen werken. Maar voor nu hoop ik dat je de tijd neemt om na te denken over het jaar dat is geweest en naar het nieuwe jaar toe te kijken met een nieuwsgierig, accepterend, open en liefhebbend hart, terwijl je de vraag stelt: Hoe kan ik meer van MIJ worden?

Liefs,
Marjanne